Vi är sociala varelser och relationer är grunden till välmående
Som människor är vi förutbestämda att söka andra för sällskap, tröst, lycka och tillfredsställelse. Våra relationer är ofta fyllda av utmaningar innan de stabiliseras, men ibland fastnar vi i negativa mönster som självinvalidering. Detta påverkar inte bara våra relationer utan även vår psykiska och fysiska hälsa.
Motstånd som leder till att du fastnar i relationen
Ibland så fastnar vi i relationen och vi går inte vidare. Vi känner oss ensamma eller hellre vill vara ensamma än i vårt förhållande. Brister i relationer visar sig på många olika sätt. Du vet att din relation är bristfällig om du använder dig av några av dessa motstånd:
- Emotionell självinvalidering
- Osjälvständighet
- Maladaptiva scheman
- Moralisk överlägsenhet
- Offerskap
- Obenägen att ta risker
- Självhandikappande
- Oroande
- Svartsjuka
- Ånger
- Passiv-aggressivitet
Jag kommer i en serie av blogginlägg att presentera var och en av dessa motstånd. Först ut är emotionell självinvalidering, ett fenomen som påverkar vår förmåga att validera våra egna känslor och behov. Forskare har nyligen tagit fram ett verktyg för att mäta det nära besläktade konceptet emotionell självinvalidering, vilket har fått lite uppmärksamhet inom psykologisk forskning.
Vad är emotionell självinvalidering?
Självinvalidering innebär att du ignorerar eller nedvärderar dina egna känslor och behov. Det är ett destruktivt mönster som kan manifestera sig på flera sätt, inklusive:
- Kronisk osäkerhet
- Överdriven självkritik
- Undvikande av att uttrycka känslor
- Obalanserade relationer
Symtom på emotionell självinvalidering
Symtom på emotionell självinvalidering kan vara subtila men har ofta en djupgående påverkan på både vår psykiska hälsa och våra relationer.
- Obalanserade relationer: Ständig känsla av att ge mer än du får.
- Kronisk osäkerhet: Tvivel på egna känslor och beslut.
- Skam och skuld: Upplever att egna behov är oacceptabla.
- Stress och utmattning: Fysiska tecken som huvudvärk och sömnproblem.
Ett exempel på självinvalidering kan vara en person som ignorerar eller undertrycker sina egna känslor för att undvika konflikter eller prioritera sin partners behov för sina egna. Att vara tyst och inte uttrycka sina behov eller önskemål av rädsla för att bli avvisad, missförstådd eller skapa konflikter
Ett annat exempel kan vara att ständigt söka bekräftelse och godkännande från sin partner för att känna sig värdefull eller älskad.
Så påverkar emotionell självinvalidering ditt liv
Emotionell självinvalidering kan påverka ditt liv på flera sätt, både i form av inre känslomässig kamp och i hur du relaterar till andra.
- Personlig utveckling: Rädsla för att ta risker och uppnå potential.
- Psykisk ohälsa: Låg självkänsla och depression.
- Relationer: Missförstånd och konflikter.
- Fysiska hälsoproblem: Kronisk stress och sömnproblem.
Orsaker till emotionell självinvalidering
Orsakerna till obenägenhet att ta risker kan vara komplexa och varierande:
- Uppväxt: Brist på emotionellt stöd eller kritiska föräldrar.
- Kulturella normer: Traditionella könsroller kan förstärka självinvalidering.
- Låg självkänsla: Rädsla för att inte leva upp till egna eller andras förväntningar.
- Tidigare relationer: Erfarenheter av att bli nedvärderad eller ignorerad.
Hur hanterar jag min partner som emotionell självinvaliderar?
Om din partner är självinvalderande kan du hantera detta genom att:
1. Utveckla förståelse och empati:
Visa att du verkligen hör och förstår din partner genom att lyssna aktivt på vad de säger. Bekräfta deras känslor genom att säga saker som, ”Jag förstår att du känner så,” eller ”Det är okej att du känner så.” Försök att inte döma eller kritisera deras känslor och upplevelser. Var öppen och stödjande i din respons.
2. Stärk deras självkänsla:
Hjälp din partner att se sina styrkor och prestationer. Påminn dem om deras positiva egenskaper och vad de har åstadkommit. När du ger feedback, fokusera på att vara konstruktiv och uppmuntrande. Hjälp dem att se hur de kan växa och utvecklas utan att känna sig nedvärderade.
3. Uppmuntra självvalidering:
Uppmuntra din partner att reflektera över sina känslor och behov. Ställ frågor som, ”Hur känner du inför detta?” eller ”Vad behöver du just nu?” Hjälp dem att uttrycka sina känslor och behov öppet. Skapa en trygg miljö där de känner sig bekväma att dela sina innersta tankar.
4. Hjälp till med att sätta gränser:
Arbeta med din partner för att identifiera deras personliga gränser och behov. Hjälp dem att kommunicera dessa gränser tydligt. Visa att du respekterar deras gränser och behov genom att agera i enlighet med dem. Detta kommer att stärka deras självförtroende och känsla av egenvärde.
5. Föreslå professionell hjälp:
Diskutera möjligheten att söka professionell hjälp, som individuell terapi eller parterapi. En terapeut kan ge verktyg och strategier för att hantera självinvalidering. Om din partner beslutar att söka terapi, visa ditt fulla stöd för deras beslut och uppmuntra dem att fortsätta med behandlingen.
Hur gör jag mig fri från emotionell självinvalidering?
Om du själv känner att du är självinvaliderande kan du arbeta med följande steg för att förändra detta:
1. Identifiera självinvalidering:
Förstå vad som ligger bakom din självinvalidering, genom att reflektera över dins känslor och upplevelser. Identifiera och förstå mönster i dina tankar och känslor.
2. Utveckla självmedkänsla:
Behandla dig själv som du behandlar en vän, fråga dig själv vad skulle säga till en nära vän i samma situation. Försök att tillämpa samma medkänsla och förståelse på dig själv.
3. Sätta gränser:
Fundera över vad du behöver för att må bra i dina relationer och i ditt liv. Sätt tydliga gränser för att skydda dessa behov. Var tydlig och bestämd när du kommunicerar dina gränser till andra. Låt dem veta vad som är viktigt för dig och varför.
4. Praktisera självvalidering:
5. Sök stöd:
Prata med någon du litar på och dela dina känslor och upplevelser. En terapeut kan hjälpa dig att arbeta igenom din självinvalidering och ge dig verktyg för att hantera och övervinna det.
Emotionell självinvalidering kan vara en betydande barriär för personlig och relationell utveckling. Genom att förstå symtomen, orsakerna och hur man kan hantera och förändra denna tendens, kan du skapa en mer dynamisk och tillfredsställande relation. Det är viktigt att arbeta med självmedvetenhet, självkärlek och att sätta gränser för att värdesätta och respektera sina egna behov och känslor.
Om du har gjort många försök att bryta dig loss utan att lyckas kan det ibland behövas professionell hjälp. Behöver du hjälp så kan du boka en tid hos mig genom att kontakta mig på info@vicente.se