Vad är sömnstörning?

Om du lider av sömnstörning känner du dig trött på dagen för att du har dålig sömn eller har svårt att somna på kvällen.

Du kan ha svårt att somna in, täta uppvaknande och en känsla av att aldrig känna dig utsövd. Du kan ha svårt att vakna och behöver extremt mycket sömn.

Sömnsvårigheter är en mycket vanlig symtom som förekommer vid en rad av psykisk och somatiska  problem. Men kan i sin tur ge upphov till både sämre livskvalet´och sjukdomar.

Sömnstörning är vanligt förekommande problem och är ett  problem som är relaterat till sömnen. Den vanligaste som patienter söker hjälp för är insomningsbesvär.

Konsekvenserna av sömnbrist är försämrad uppmärksamhet, tankeverksamhet, koordination, försvårat beslutsfattande.  Mer omfattande konserver av sömnbrist är humörsvängningar, depression, värk, ökad infektionskänslighet samt effekter på blodtryck.

Behandling av sömnstörning

Behandling mot sömnstörningar bör inte starta med läkemedelsbehandling. Se över sömnhygien t ex gå i säng samma tid varje dag, även på helgen, undvik datorer eller mobiltelefoner i sovrummet. För att stärka den naturliga sömn- och vakenhetsrytmen.

Vidare arbetar man med att bryta den inlärning som skett, där hjärnan associerar sängen med vakenhet och tankeverksamhet istället för sovande eller att sängen är förknippat med något negativt. Som hemuppgift får du skriva en sömndagbok och en beteendedagbok för att hitta olika beteendemönster som bidrar till sömnproblemen.

Självhjälp för sömnstörning

Det bästa sättet att bli frisk från sömnbesvär är arbete med de yttre omständigheter som gör dig orolig och stressad vilket gör att du inte kan koppla av. Du kan ta hjälp av Susanna Jernlövs bok Sov gott! Råd och tekniker från KBT

Du kan göra det själv men ibland behövs professionell hjälp för att lära dig hantera det som gör dig orolig och stressad. Du  kan få hjälp av mig med metoder och verktyg för att kunna hantera detta.

Boka tid för samtalsterapi

Är du i intresserad av att boka en tid med mig är du välkommen att kontakta mig på info@vicente.se eller använd kontaktformuläret under kontakt.