Vad är depression?

  • Om du lider av depression upplever du dig nedstämd och orkeslös varje dag under två veckor och du har tappat lusten till sådant som du tidigare tyckte om att göra.

Det finns olika grader av depression. Kan vara  från att du kan gå till jobbet eller umgås med vänner, fast det kräver att du anstränger dig och biter ihop, till att du inte längre orkar med ditt vardagsliv eller relationer.

Vid svåraste graden av depression påverkas dina tankar och känslor så mycket att du ofta inte ens bryr dig om dina grundläggande behov. Du har självmordstankar eller direkt planerar att ta ditt liv.

Förutom nedstämdhet upplever du besvär som oro och ångest, koncentrationssvårigheter, sömnproblem, tappar matlusten och sexlusten. Du känner du en hopplöshet, starka skuldkänslor. Dessutom har du en negativ självbild och självkänsla.

Behandling av depression

Den behandlingsmetod som har visat sig ha tillräcklig effekt på lätt till måttlig depression är fysisk aktivitet i exempelvis form av dagliga (raska) promenader på cirka 30 minuter.

Detta kan kombineras med kognitiv samtalsterapi. Där du får arbeta tillsammans med terapeut att ändra dina tankemönster och dina inlärda beteenden.

Läkemedelsbehandling kan vara en bra kombination med regelbunden motion och samtalsterapi.

Vid svår depression rekommenderar jag dig att ta kontakt med en psykiatrisk klinik.

Självhjälp för depression

Det bästa sättet att bli frisk från depression  försöka ta dig ut. Du måste börja umgås med människor igen och börja göra saker.

Försök att göra saker som du tyckte om att göra innan du blev deprimerad. Du kan ta hjälp av Mark Williams m.fl. bok Mindfulness: en väg ur nedstämdhet.

Du kan göra det själv men ibland behövs professionell hjälp för att ta sig ur depression. Du  kan få hjälp av mig med metoder och verktyg för att kunna ta dig ur depressionen.

Boka tid för samtalsterapi

Är du i intresserad av att boka en tid med mig är du välkommen att kontakta mig på info@vicente.se eller använd kontaktformuläret under kontakt.