Vad är ätstörning?

Om du lider av en ätstörning kretsar dina negativa tankar kring hur du ser ut och ditt förhållande till din kropp, mat, vikt och träning. Dessa tankar får stor uppmärksamhet och de begränsar dig i din vardag.

Det finns olika typer av ätstörning där du antingen självsvälter, hetsäter och kräks, hetsäter, tränar extremt överdrivet eller äter extremt hälsosamt.

Behandling av ätstörning

Det finns många olika behandlingsmetoder för de olika typerna av ätstörning. Gemensamt för dessa är att du kommer att lära dig att hantera dina känslor, främst skam och skuld, och dina negativa automatiska tankar.

Dessutom utforskar du dig själv igenom din kropp med hjälp av rörelseträning, avslappningsövningar och utbildning om kroppen.

Det går att bli frisk och det finns bra hjälp att få.

Ju tidigare du söker hjälp desto lättare blir det också att bli frisk. Vänta därför inte med att söka hjälp bara för att du tänker att ”det inte är så farligt”.

Självhjälp för ätstörning

Det är svårt att ta sig ur en ätstörning själv. Ofta behöver du professionell hjälp. Det är nämligen svårt att övertyga sig själv att göra något som du anser är ”fel”. Men vill du ändå försöka själv kan du ta hjälp av Veronika Rydh och Anna Wikfalks bok Att äta: steg för steg i 8 veckor med minfil eating och självmedkänsla.

Om du lider av en ätstörning har du ofta en felaktig verklighetsbild över din egen kropp och över mat och ätande. Om du vill ha professionell hjälp för att gå emot din ätstörning och stå ut med ångesten som det skapar kan jag hjälpa dig.

Boka tid för samtalsterapi

Är du i intresserad av att boka en tid med mig är du välkommen att kontakta mig på info@vicente.se eller använd kontaktformuläret under kontakt.